Κλιματιστικό
Το air condition χρειάζεται συντήρηση, απολύμανση και αλλαγή φίλτρου καμπίνας, ιδανικά μια φορά τον χρόνο, ανάλογα με την χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε προστασία από τη σκόνη, αντιβακτηριδιακή προστασία, απουσία δυσάρεστων οσμών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουμε και μεγιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος κλιματισμού. Ο έλεγχος στο φρέον από έναν ειδικό είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, εφόσον μιλάμε για ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Τέλος, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κλιματιστικού είναι απαγορευτικό, καθώς καταστρέφει τα φίλτρα της καμπίνας.
Έλεγχος στην μπαταρία και σε λοιπά αναλώσιμα
Το τελευταίο που θα θέλαμε να συμβεί κατά τη διάρκεια των διακοπών μας είναι να μείνουμε από μπαταρία! Μια ασήμαντη βλάβη που μπορεί να εξελιχτεί σε Γολγοθά, ειδικά αν βρισκόμαστε σε κάποιο απομακρυσμένο νησί. Ένας τυπικός και γρήγορος έλεγχος στο συνεργείο εύκολα εντοπίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μπαταρία μας. Παράλληλα, απαραίτητο είναι να τσεκάρουμε τα επίπεδα των υγρών (υδραυλικό τιμόνι, φρένα, κλπ), τα λάδια του κινητήρα, το αντιψυκτικό υγρό, καθώς και των υαλοκαθαριστήρων.
Ελαστικά
Πριν από ένα ταξίδι θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών μας και να συμπληρώσουμε αέρα, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα, όταν τα ελαστικά δεν έχουν ακόμα ζεσταθεί και όχι μετά από μεγάλη απόσταση, καθώς έτσι είναι πολύ πιθανόν η ένδειξη να μην είναι η σωστή. Παράλληλα οι περισσότεροι κατασκευαστές τοποθετούν μια ειδική ταμπέλα, συνήθως στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού ή στο βιβλίο οδηγιών χρήσης, που μας ενημερώνει για την κατάλληλη πίεση που πρέπει να τοποθετηθεί στα ελαστικά μας, ανάλογα και με το πόσο φορτωμένοι είμαστε. Φυσικά, θα πρέπει τα ελαστικά μας να μην είναι φθαρμένα, διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση τους πριν την αναχώρησή μας.
Αποσκευές
Η σωστή φόρτωση του πορτμπαγκάζ είναι απαραίτητη ώστε να έχουμε ένα ασφαλές ταξίδι. Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται χαμηλά, τα ελαφρύτερα πιο ψηλά. Και όλα στερεώνονται κατάλληλα. Επίσης, προσέχουμε τα αντικείμενα να μην ξεπερνούν το ύψος της πλάτης των πίσω καθισμάτων, γιατί μπορεί σε ενδεχόμενο απότομο φρενάρισμα, να φύγουν μέσα στην καμπίνα με σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τη μεταφορά περιττών φορτίων και τη χρήση σχαρών οροφής. Αν τελικά είναι απαραίτητη, θα πρέπει η σχάρα οροφής που θα χρησιμοποιηθεί να είναι εγκεκριμένη και κλειστού τύπου για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Φαρμακείο
Η παρουσία του, εκτός του ότι είναι υποχρεωτική από τον νόμο, μπορεί να αποδειχθεί και σωτήρια. Πρωτίστως ανοίγουμε και ελέγχουμε το υπάρχον κουτί πρώτων βοηθειών που υπάρχει στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας.
Αυτό, λοιπόν, καλό θα είναι να περιέχει: Οξυζενέ, αντισηπτικό, αιμοστατικά σκευάσματα, ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση, βαμβάκι, γάζες, τσιρότα, οινόπνευμα, θερμόμετρο, παυσίπονα, στικ αμμωνίας για τα τσιμπήματα, κ.α. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τον φαρμακοποιό σας!