Οδήγησε Έξυπνα, Οδήγησε Ηλεκτρικά.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον… κάπως έτσι θα ξεκινούσε ένα κείμενο που απαριθμεί αναλυτικά όλα τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης. Κι εκεί που νομίζεις ότι το ηλεκτρικό είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος, η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Γιατί, στην πραγματικότητα, το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα εμφανίστηκε στη Σκωτία το 1832. Σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια μετά, επιστρέφουμε σε αυτό που γνωρίζαμε πολύ πριν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης κατακτήσουν τις μετακινήσεις μας: η ηλεκτροκίνηση βολεύει.

 

Μπορεί η ιστορία να έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, αλλά αυτή τη φορά  τα ηλεκτροκίνητα ήρθαν για να μείνουν. Πρώτος και σημαντικότερος λόγος, η εξοικονόμηση κόστους. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι έως και 70% πιο οικονομική από τη βενζίνη ή το πετρέλαιο, ενώ οι ηλεκτροκινητήρες έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης σε σύγκριση με τους θερμικούς, χάρη στα απλοποιημένα συστήματα με λιγότερα κινούμενα μέρη. Επιπλέον, το κρατικό πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση προσιτή για όλους, αφού επιδοτεί την αγορά ή το leasing ηλεκτρικού με έως και 9.000 ευρώ. Να τονίσω εδώ, αν δεν το ξέρεις ήδη, ότι το leasing είναι το απόλυτο life hack, ειδικά αν προτιμάς να αποφύγεις τη μακροχρόνια δέσμευση στην ηλεκτροκίνηση. Πάρε ηλεκτροκίνητο με leasing, απαλλάξου από όλα τα πάγια και έκτακτα έξοδα και ζήσε την απόλυτη ευελιξία του να αναβαθμίζεις σε νεότερο μοντέλο κάθε λίγα χρόνια χωρίς να ανησυχείς για την απόσβεση ή τη μεταπώληση.

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αθόρυβη λειτουργία. Είναι τόσο αθόρυβα που το 2019 η ΕΕ αποφάσισε να ορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσθέσουν τεχνητούς ήχους ως μέσο προειδοποίησης για τους πεζούς, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες. Ποιος θα πει όχι σε λιγότερη ηχορύπανση; Ηλεκτροκίνηση σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και, ταυτόχρονα, ήσυχη και ξεκούραστη οδήγηση για αυτόν που βρίσκεται στη θέση του οδηγού. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και την άμεση ροπή που τα κάνει να «εκτοξεύονται» μόλις ακουμπήσεις το πόδι στο γκάζι, τα ηλεκτρικά κάνουν την οδήγηση απόλαυση.

 

Μιλώντας για τη fun-to-drive πλευρά των ηλεκτρικών, δεν μπορώ παραλείψω το one-pedal driving, χαρακτηριστικό που μέχρι τώρα είχαν στη διάθεσή τους μόνο οι οδηγοί της Formula 1. Χάρη στην τεχνολογία regenerative braking, ή αναγεννητική πέδηση σε άπταιστα ελληνικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φρενάρουν... με το γκάζι. Με απλά λόγια, όταν αφήνεις το γκάζι, ο ηλεκτροκινητήρας αρχίζει να λειτουργεί «ανάποδα» και να επιστρέφει ενέργεια στη μπαταρία, επιβραδύνοντας ομαλά το αυτοκίνητο και αυξάνοντας, παράλληλα, την αυτονομία του.

 

Ένα ακόμη χρήσιμο χαρακτηριστικό, και προσωπικό αγαπημένο, είναι το Dog Mode. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο μόνο στα Tesla, αλλά αποκλείεται να μη ζηλέψουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές. H «λειτουργία σκύλου» σού επιτρέπει να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία της καμπίνας και να αφήσεις για λίγο τον σκύλο σου μέσα στο αυτοκίνητο όταν είναι εκτός λειτουργίας. (Εγώ δεν θα την άφηνα ποτέ μόνη της στο αυτοκίνητο για πάνω από 2 λεπτά, αλλά τουλάχιστον τώρα μπορώ να γλιτώσω τα 120 δευτερόλεπτα τύψεων.)

 

Το επόμενο επιχείρημα υπέρ των ηλεκτρικών δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Πράσινες μετακινήσεις, καθαρές διαδρομές, eco-driving, απανθρακοποίηση, μηδενικές εκπομπές. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύρια γραμμάρια CO2 σε έναν χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη φύτευση 60 δέντρων. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να οδηγήσεις.

 

«Και πού θα φορτίζω;» σκέφτεσαι όση ώρα διαβάζεις. Το πρόβλημα της φόρτισης είναι το βασικό επιχείρημα κατά της ηλεκτροκίνησης σε κάθε συζήτηση, όμως η έλλειψη υποδομών φόρτισης είναι πια αστικός μύθος. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 6.500 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα, με χάρτες και εφαρμογές που σε βοηθούν να οργανώνεις τα ταξίδια σου για ξέγνοιαστα road trips. Την ίδια στιγμή, οι οικιακοί φορτιστές εξαπλώνονται με ρυθμούς air fryer, ενώ ανήκουν πλέον στον βασικό εξοπλισμό κάθε σύγχρονης, νεόδμητης κατασκευής. Πλέον, μπορείς να αγοράσεις φορτιστή και μέσω leasing. Το μίσθωμα περιλαμβάνει και την εγκατάσταση, ενώ ο φορτιστής γίνεται δικός σου στο τέλος της μίσθωσης.

 

Ταυτόχρονα, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών γίνονται όλο και πιο ευέλικτες και ισχυρές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αυτονομία και εμπλουτίζοντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με νέες δυνατότητες εξοικονόμησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το next big thing στην τεχνολογία των EV είναι η αμφίδρομη φόρτιση, που μετατρέπει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Τα EV επόμενης γενιάς θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως power bank για ηλεκτρικές συσκευές, γεννήτριες για το σπίτι ή φορτιστές άλλων οχημάτων. Επιπλέον, η εφαρμογή αμφίδρομης φόρτισης επιτρέπει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να τροφοδοτήσουν με ενέργεια το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού, μειώνοντας το ετήσιο κόστος φόρτισης για τους κατόχους EV. Ήδη, μεγάλος πάροχος ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία προσφέρει στους καταναλωτές τιμολόγιο μαζικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από όχημα σε δίκτυο (vehicle to grid - V2G) για την εγχώρια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρακτικά, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει τις μπαταρίες του σε ώρες χαμηλής ζήτησης και προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες υψηλής ζήτησης. Η διαφορά στην τιμή της κιλοβατώρας είναι προς όφελος του κατόχου.

 

Και μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται μακρινό σενάριο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες εξελίξεις σπάνια ανάβουν προειδοποιητικά λαμπάκια στην οθόνη.